Värt att veta

Inomhustemperatur
Att tillhandahålla rätt värme i lägenheten är viktigt både för er och oss med tanke på miljö och energiförbrukning. Både för hög och låg temperatur kan bli problem för dig som hyresgäst. Under dagtid ska temperaturen vara 20-21 grader och på natten ca 18-20 grader. Vid väderomslag känns det ibland lite ruggigt inne. Är temperaturen 20-21 grader är allt som det ska och man får då ta på sig en extra tröja. Alla element behöver luft runt sig. Ställ därför aldrig stora möbler eller häng tunga gardiner framför elementet eller nära termostatventilen.
Vädra kort och effektivt, gärna med tvärdrag. Att ha värmen på och samtidigt ett fönster på glänt kostar pengar!
Om rumstemperaturen skulle understiga 20 grader en längre tid, kan något fel ha uppstått. Gör en felanmälan i vanlig ordning.

Lampor och lysrör
Trasiga glödlampor och lysrör i lägenheten köper och byter du själv. Det gäller även glödlampor till spis, spiskåpa/fläkt och kylskåp. Tänk på att även byta glimtändare när du byter lysrör. Belysning i allmänna utrymmen som trapphus och källare är fastighetsägarens ansvar.

OVK
Det finns en lag om obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Den innebär att fastighetsägaren har ett ansvar för att ventilationsanläggningar kontinuerligt besiktigas och att brister åtgärdas.
Ventilerna i din lägenhet är mycket viktiga för att du ska få frisk luft. De behöver rengöras ca 2 gånger/år för att kunna hålla från- och tilluft i cirkulation. Man ska aldrig täppa till eller montera ned ventilerna. Om man täpper till en ventil kommer systemet i obalans och tilluften måste tas från någon annan ventil. Då kommer du att uppleva drag i din lägenhet eller också drabbas din granne.

Sopsortering

Det är viktigt att vi tillsammans tar ett miljöansvar och följer de föreskrifter som gäller för sortering av sopor i vår kommun. Soporna källsorteras i respektive kärl och här ligger ansvaret på dig som hyresgäst att det blir rätt.
Grovsopor såsom möbler och dylikt är något som du själv ansvarar för så att de kommer till en återvinningscentral.